Fiscale en juridische oplossingen voor ondernemers en particulieren
Cryptocurrency en de fiscale gevolgen
Vorige week won Ripple de rechtszaak tegen SEC, de Amerikaanse toezichthouder van de effectenbeurzen en vandaag, 17 juli 2023, verlaat het grootste cryptoplatform ter wereld (Binance) de Nederlandse markt. In Nederland hebben wij de afgelopen jaren gezien dat de cryptobezitters gestegen zijn en bedrijven beginnen ook zaken te doen in crypotcurrency. Maar wat is cryptovaluta nou precies en hoe kijkt de Belastingdienst hiernaar? In dit artikel zal gekeken worden naar de fiscale gevolgen van Bitcoin en andere cryptocurrency.
Wat is cryptocurrency?
Cryptovaluta, ook wel cryptocurrency, zijn digitale munteenheden die gebruik maken van cryptografie. Daar waar de traditionele valuta worden uitgegeven door centrale banken, functioneren cryptocurrency op een technologie genaamd blockchain. Blockchain kan gezien worden als een grootboek dat onderhouden wordt door een netwerk van computers. Door de technologie achter cryptovaluta kunnen er online betalingen mogelijk gemaakt worden zonder tussenkomst van een bank of overheid. Naast het gebruik als digitale munteenheid, hebben crypto’s de afgelopen jaren ook aandacht gekregen als beleggingsactiva.
Box 1 of box 3?
Voor de particulieren geldt dat, afhankelijk van de feiten en omstandigheden, in privé gehouden cryptocurrency belast wordt in box 1 of in box 3. Dit is onder meer afhankelijk van de voordeel verwachting, de hoogte van de investeringen en de tijd en arbeid die u eraan besteedt.
In de meeste gevallen behoren de crypto’s in box 3. Voor de aangifte inkomstenbelasting moet u de waarde in het economische verkeer aangeven op 1 januari (peildatum). Vanaf 2023 wordt uw box 3-inkomen berekend met de nieuwe methode. De Belastingdienst gaat hierbij uit van fictieve rendementspercentages. Betekent dit dat uw crypto dan altijd belast is? Nee, in 2023 is er een heffingsvrijvermogen van € 57.000 (met fiscaal partner: € 114.000).
Ingeval u meer arbeid verricht in het handelen van cryptovaluta, dan kan er sprake zijn belasting in box 1 tegen een progressief tarief tot 49,5%. Hier is onder meer sprake van bij het minen van Bitcoins. Als u als werknemer uw loon in cryptovaluta ontvangt, dan moet uw werkgever de cryptovaluta omrekenen in euro’s op het moment dat u deze ontvangt.
Zakelijk
Steeds meer ondernemers worden in cryptovaluta betaald. Als u als ondernemer voor de inkomstenbelasting uw diensten en/of producten betaald krijgt met Bitcoin of andere cryptovaluta, dan moet u zelf de waarde van de cryptocurrency omrekenen naar euro’s op het moment dat de transactie plaatsvindt. Als u ondernemer voor de omzetbelasting bent, moet u de waarde hiervan omrekenen en in uw btw-aangifte het bedrag in euro’s opgeven.
Daarnaast merken wij steeds vaker dat er besloten vennootschappen cryptocurrency houden. Voor de belastingheffing spelen hierbij verschillende aspecten een rol: wordt er betaald of ontvangen in cryptocurrency, is er sprake van een belegging, bent u actief aan het handelen in cryptocurrency? Bij verkoop van de cryptocurrency moet er over de winst vennootschapsbelasting betaald worden. In sommige gevallen kan de Belastingdienst een investering in cryptocurrency als een onzakelijke investering zien, waardoor de investering als privébesteding gezien kan worden. Om discussie met de Belastingdienst te voorkomen, is het hierbij belangrijk om een goed dossier op te bouwen en uw administratie goed op orde te hebben.
Vragen?
In Nederland is cryptocurrency belast en de belastingheffing hiervan verschilt per situatie. Wij helpen u graag als u cryptocurrency bezit. Hierbij kunnen wij beoordelen wat voor u fiscaal de meest voordelige situatie is en of u in privé dan wel zakelijk crypto’s moet houden.
Bij vragen kunt u per mail contact met mij nemen: yazdanpanah@eupatrideslegal.com.
Bericht geplaatst op 17 juli 2023 door Sepehr Yazdanpanah
De wettelijke rente
Per 1 juli 2023 zal de wettelijke rente voor niet-handelstransacties verhoogd worden met 2%. Dit betekent dat de rente voor onder andere aanslag inkomstenbelasting, erfbelasting, loonbelasting en omzetbelasting verhoogd wordt van 4% naar 6%. Vanaf 1 januari 2023 is de wettelijke rente voor de handelstransacties verhoogd van 8% naar 10,5%, maar de belastingrente voor de vennootschapsbelasting en bronbelasting blijft voorlopig nog 8%.
U kunt de belastingrente onder meer beperken door zo snel mogelijk de aangifte in te dienen.
Bij vragen kunt u per mail contact met mij nemen: yazdanpanah@eupatrideslegal.com.
Bericht geplaatst op 15 juni 2023 door Sepehr Yazdanpanah
Copyright 2023 © Alle rechten voorbehouden